Om Tallinn

Estlands huvudstad Tallinn är en av Europas mest välbevarade medeltidsstäder, och är med på UNESCOs lista över världsarv. Staden har ungefär 400 000 invånare men erbjuder allt en storstad har.

Tallinn är Estlands största stad och ligger i norra delen av landet, intill Finska viken. Landets yta är ca 160 kvadratkilometer och invånarantalet är ca 400 000.

Sedan 1154 har Tallinn varit med på världskartan och staden har en mycket lång historia. De senaste hundra åren har Estland bl.a. varit ockuperade av Sovjetunionen och Tyskland, men gamla stan i Tallinn har klarat sig häpnadsväckande bra. 20 augusti 1991 blev Tallin huvudstad i Estland igen, och 2004 gick Estland med i EU, tillsammans med Lettland och Litauen.

tallinn_500x282

Språket

Estniska är det officiella och största språket i Estland, och ryska är det näst största. Men det finns också en del ”estlandssvenskar” som talar svenska. De flesta i Tallinn förstår eller talar engelska, så det är ganska lätt att göra sig förstådd. Det estniska språket har likheter med bl.a. finskan och ungerskan.

Ta dig till Tallinn

Ett populärt sätt att ta sig till Tallinn är att ta sig dit med färja från Stockholm. Tar du bilen med på färjan måste du ta med dig registreringsbevis och nationalitetsmärke på bilen. Om du föredrar flyget har bl.a. SAS flygningar mellan Stockholm och Tallinn. Flygplatsen i Tallin heter Tallinn Airport och ligger riktigt nära stadskärnan, endast ungefär 5 km ifrån.

Tallinns flygplats
Lennujaama tee 2, 11101 Tallinn, Estland
Tel. +372 605 8888
www.tallinn-airport.ee

Taxi från flygplatsen in till stan kostar endast ungefär 50 svenska kronor, men vill du ta dig in ännu billigare, kan du använda dig av bussarna. En bussresa går på en tia.